YroNS 2023 - Bernkastel-Kues, Nemčija

 Iva Mrak, 1.b


Konec maja se je pet dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija s profesorico fizike na čelu odpravilo v Nemčijo, natančneje v Bernkastel-Kues (kraj zahodno od Frankfurta), kjer so našo šolo predstavljali na konferenci mladih raziskovalcev naravoslovja YRoNS. Potekala je na Gimnaziji Nicolaus-von-Kues. Tema konference je bila Take care of our planet - preserve the environment. Udeležbo na srečanju so finančno podprla sredstava projekta Erasmus+.

 

Naš teden smo začeli sredi noči in v zgodnjih jutranjih urah prispeli v Treviso, od kjer smo leteli v Franfurt-Hahn. Ob prihodu na šolo so nas našimi gostitelji toplo sprejeli in nas kmalu sprejeli v naše nove domove za teden.

 

Prvi dan konference smo začeli z uvodnimi govori vseh organizatorjev, nato so sledile prve predstavitve projektov. Svoj projekt z naslovom Plastic: waste in schools je predstavila dijakinja naše šole Iva Mrak. Sledila je kemijska delavnica, na kateri smo raziskovali onesnaženost rek v okolici mesta. Nato smo se odpravili na sprehod po mestu v okolici šole, kjer smo imeli tudi nekaj prostega časa. Navdušeni smo bili nad arhitekturo, za katero bi se lahko reklo, da je kot iz filma. Po sprehodu smo si ogledali še dom za ostarele v katerem se nahaja osupljiva knjižnica z starimi rokopisi in z veliko novo pridobljenega znanja zaključili naš dan.

Po jutranjih predstavitvah, so za drugi dan konference, dijaki gostiteljske gimnazije v kemijskem laboratoriju za nas pripravili sobo pobega, katero smo uspešno rešili. Po končani nalogi, nas je pred šolo že čakal prevoz za ekskurzijo po Porenje-Pflaški regiji. Najprej smo se ustavili v muzeju vingradništva in dejavnosti, ki so tradicionalne za deželo. Ogledali smo si še srednejveško mesto Cochem, nad katerim se razprostira grad star več kot 1000 let. Po kratkem vzponu na hrib nas je čakal ogled po temnih grajskih sobanah in dan smo zaključili s posladkom v grajski kavarni.

Na tretji dan smo se po predstavitvah odpravili v Trier, najstarejše nemško mesto. Ogledali smo si najstarejšo vinsko klet in se seznanili z zgodovino vinogradništva. Ogledali smo si še kip Karla Marxa, ki se je tu rodil; mestna vrata Porta Nigra, katedralo svetega Petra in veličastno baziliko. Po ogledih je za sporstitev sledil še bowling. Zadnjo noč smo z večernim druženjem zaključili pri svoji gostiteljski družini.

Petek, zadnji dan YRoNS srečanja so otvorili naši dijaki: Gregor Širok, Jonas Javornik, Kaja Gerdina in Urban Kovačič s predstavitvijo projekta The Line. Sledile so delavnice poslikave rok in mask, ki so jih organizirali indijski dijaki, potem pa smo se z avtobusom odpeljali do Energetske regije Morbach (Energielandschaft Morbach). Tam smo si po krajšem uvodu ogledali načine pridobivanja zelene energije: vetrnice, sončne celice in bioplinarno. Po ogledu smo se vrnili v šolo, kjer nas je čakal še zadnji del programa, kulturne prezentacije vsake od sodelujočih držav. Programa se na žalost nismo mogli do konca udeležiti, saj se nam je že mudilo nazaj v Slovenijo. Pred odhodom so nam bile podeljene še medalje in diplome. nato pa smo se odpravili do letališča.

 

V le enem tednu smo pridobili ogromno znanja na vseh področjih; predvsem v trajnostnem vedenju in tako razširli naše obzorje. Vsi člani skupine smo z našo izkušnjo zadovolnji. Preživeli smo zelo lep teden z veliko spoznanji. Predvsem pa smo si pridobili nove prijatelje iz celega sveta: Indije, Nemčije, Nizozemske, Francije in Madžarske. Res izjemna izkušnja, ki jo vsakomur priporočamo.


 




 


 


 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Erasmus+ KA2 Steps2030World

Po znanje angleščine v Dublin

Praksa v Nemčiji - 3m, Kolektor Conttek v Pforzheimu, april 24