Oktober 2022, Hidria Bausch, Vaihingen - 3.t

  Praksa dijakov 3.t v Hidriji Bausch v Vaihingnu oktobra 2022

3. teden 

Tretji teden smo na podjetju ponovno menjali delovna mesta. Še bolj smo se spoznali z zaposlenimi v podjetju.

Mark je prvo polovico tedna na vzdrževanju orodij (WZI) pomagal pri popravljanju štanc orodij, drugo polovico tedna pa je na tehnologiji konstruiral kose v Creo-tu. Tim je na kvaliteti spoznal meritve pravilnosti kosov ter pobližje spoznal postopek reklamacij. Medtem ko je Jakob na vzdrževanju orodij aktivno popravljal štanc orodja pa je Lenart v proizvodnji pomagal pri menjavi orodij iz ali v štanco.

V sredo zvečer nas je gospod Marko Hladnik odpeljal na večerjo v Vaihingen v eno njegovih najljubših Italijanskih restavracij. Po Markovem predlogu smo si naročili tako rečeno Nemško specialiteto z mesom in špeclji ter pivo.

V četrtek po koncu dela pa smo se še zadnjič odpravili v Stuttgart, da smo si ogledali še največjo in najdaljšo ulico, ki poteka skozi celotno mesto. Obiskali smo razne trgovine, ter si kupili še kakšno stvar za spomin. Proti večeru smo postali lačni in se odpravili v restavracijo Steak house, kjer si je vsak privoščil dober steak.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, stena, miza, notranji

Opis je samodejno ustvarjen
Slika, ki vsebuje besede besedilo, oseba, moški, stoječe

Opis je samodejno ustvarjen
V petek popoldne smo začeli pakirati, zvečer ko smo vse spakirali pa smo se še zadnji večer v Nemčiji malo podružili. V soboto zjutraj smo vzeli kovčke ter se odpravili na vlak nazaj proti Ljubljani.
















































2. teden 

Drugi teden smo začeli malo lažje, saj smo se privadili na skupno domovanje in na našo okolico. Tudi v podjetju smo se počutili bolje, saj smo bolje spoznali ljudi, s katerimi smo delali.

Kar se tiče dela v podjetju, smo dvakrat zamenjali področja na katerih smo delali v prejšnjem tednu. Lenart je bil najprej na kvaliteti, kjer je oblikoval modele za shranjevanje meril ter kosov. Kasneje pa je bil v orodjarni, kjer je pomagal pri servisiranju orodja.

Tim je v prvi polovici tedna pomagal na vzdrževanju in nato na tehnologiji. Tam je  risal različne kose in tehnične risbe v Creo-u.

Mark je med tem delal v proizvodnji in je menjaval orodja v strojih. Proti koncu tedna pa je na vzdrževanju razstavil tekoči trak in zamenjal obrabljene dele.

Jakob pa je na kvaliteti v merilnici s strojem za 3D merjenje meril vzorce kosov. Za zaključek drugega tedna je se naučil obratovanja s prešo v proizvodnji.

Med tednom smo odšli v Vaihingen na večerjo in pivo. Poleg tega smo se enkrat zapeljali do Stuttgarta. Tam smo si še malo ogledali mesto in se kasneje odpravili v nakupovalni center. Čez vikend smo se odpravili do Porschejevega muzeja, ki je v predmestju Stuttgarta. Po ogledu muzeja smo si tam privoščili še kosilo. V nedeljo smo se odpočili po napornem tednu in večino dneva lenarili ter gledali smučanje. Večer pa smo si popestrili s sprehodom v mesto.





Lep pozdrav iz Vaihningena

Jakob, Lenart, Mark in Tim

1. teden

V nedeljo smo po utrujajoči vožnji končno prispeli na cilj. Tam nas je pričakal naš mentor Marko Hladnik, ki nam je priskrbel prevoz do naše nastanitve. Ker smo bili lačni, smo se odločili da se odpravimo do najbližje bencinske črpalke, ki pa je billa žal že zaprta.

Naslednje jutro nas je Marko Hladnik tudi zapeljal do podjetja, kjer nam je razložil proces dela in nam razkazal podjetje. V prvem trenutku smo ugotovili, da so odnosi med delavci v podjetju povsem drugačni kot v Sloveniji. Ljudje so med seboj veliko bolj povezani. Opazili smo tudi veliko narodno raznolikost ljudi. Marko nam je povedal, da je v podjetju kar 21 različnih narodnosti. Po obhodu podjetja je bil čas za malico in Marko nam je naročil tradicionalno pico. 

Kasneje nam je razkazal okolico mesta  in nas odložil pri apartmaju.

Drugi dan smo se v podjetju razdelili na različna področja in to so bila: vzdrževanje, kakovost, proizvodnja ter tehnologija. Na tehnologiji je Jakob vnašal podatke o strojih in njihovem delovanju. To je bilo zelo pomembno delo, saj glede na te podatke vodstvo podjetja sklepa količino narejenih izdelkov. Medtem ko je Tim je na vzdrževanju pomagal pri popravljanju štanc orodji, je Mark na kakovosti opravljal preizkuse ter meritve kosov. Te meritve nam povedo ali so kosi primerni za uporabo. Lenart  pa je popravljal tekoči trak, na njem zamenjal ležaje ter ga podmazal.








V četrtek smo se po delu odpravili v Stuttgart, da smo si na hitro razgledali mesto z električnimi skiroji. Na žalost je proti večeru začelo deževati in smo se odločili vrniti v apartma.

Na sobotno jutro smo se odločili ponovno obiskati Stuttgart ter šli na ogled muzeja Mercedes-Benz, kjer smo preživeli večino dneva in kasneje pa odšli še do trgovin. Na ta dan je bila atmosfera v mestu popolnoma drugačna, saj se je odvijala nogometna tekma med domačim Stuttgartom in Bochumom. Vikend smo pa zaključili z obiskom živalskega vrta v centru Stuttgarta.



Pred odhodom iz mesta smo se ustavili na kavi in kar naenkrat se je na glavnem trgu zbralo ogromno ljudi. Nekaj časa smo opazovali in nato ugotovili,  da je šlo za protest. Ko pa smo popili kavo smo se odločili, da se odpravimo proti glavni železniški postaji v Stuttgartu in nato do našega apartmaja.


Lep pozdrav iz Vaihningena

Jakob, Lenart, Mark in Tim

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Erasmus+ KA2 Steps2030World

Po znanje angleščine v Dublin

USPOSABLJANJE UČITELJEV V OKVIRU AKREDITACIJE SCH - PRVI DEL