MEDNARODNA IZMENJAVA V NIŠU

 

MEDNARODNA IZMENJAVA S PRVO NIŠKO GIMNAZIJO STEVAN SREMAC

 

V začetku maja smo dijaki 2. letnika gimnazije v okviru projekta Erasmus+ nekaj dni preživeli na mednarodni izmenjavi pri svojih vrstnikih v Nišu. Gostitelji so nam pripravili bogat in zanimiv program. Med drugim smo se učili cirilice in njihovega kola, ogledali smo si mesto in njegovo okolico ter prisostvovali pouku, veliko časa pa so namenili druženju in spoznavanju obeh kultur.

Moram reči, da nam je izmenjava s Prvo niško gimnazijo Stevan Sremac razširila obzorja. Pri ljudeh smo takoj opazili njihovo odprtost in prilagodljivost. Kljub temu da se nekateri gostitelji med sabo niso poznali, so se po skupnem srečanju zelo hitro povezali in za nas goste skupaj organizirali precejšnje število aktivnosti. Spoznali smo tudi, da veliko vlogo v življenju srbskih ljudi predstavlja tradicionalna kulinarika - ta ima tudi za mladino precej večji pomen kot za njihove vrstnike v Sloveniji. Zelo presenečeni so bili, ko smo jim povedali, da njihove tradicionalne jedi (burek, čevapi, ajvar, rakija..) večinoma že poznamo, vendar so nam jih kljub temu še enkrat predstavili. Presenetil nas je tudi njihov odnos do domovine. Zazdelo se mi je, da so v primerjavi z nami nanjo precej ponosnejši. Precej opazne so tudi razlike v življenjskem standardu, za katerega smo dobili občutek, da je nekoliko nižji od našega. To se kaže tako v infrastrukturi in urejenosti mest kot tudi v načinu organizacije vsakdanjika. Imeli pa smo priložnost spoznati tudi nekatere njihove običaje - pred odhodom v Slovenijo so nam predstavili njihov tradicionalni ples kolo. Ta je zaradi svoje narave precej utrudljiv in fasciniralo nas je, da ga na dogodkih, kakršen je poroka, plešejo tako starejši kakor tudi mlajši.

Teden, preživet v Srbiji, mi je omogočil dobiti vpogled v vsakdan tamkajšnjih ljudi, njihove običaje ter kulturo. Ta izkušnja je bila neprecenljiva in poučna in z veseljem bi se tja vrnil še kdaj.

Jakob Erjavec

 










Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Erasmus+ KA2 Steps2030World

Po znanje angleščine v Dublin

Praksa v Nemčiji - 3m, Kolektor Conttek v Pforzheimu, april 24