NA GIMNAZIJI SMO GOSTILI SKUPINO ISLANDCEV

V ponedeljek, 18. septembra 2023, so prišli na študijski obisk dijaki in dve učiteljici iz Islandije. V prvem dnevu obiska smo se ustavili v Kopru, kjer smo imeli čas za prosto raziskovanje mesta (čas smo sicer izkoristili nekoliko drugače kot smo idrijski dijaki pričakovali, saj so si Islandci najprej zaželeli malice v McDonaldsu, ker ga v svoji državi nimajo). Po krajšem postanku smo krenili proti Škocjanskim jamam, kjer smo imeli voden ogled čudovitega kraškega fenomena s podzemnim tokom Reke in nato smo se zapeljali do Cerkniškega jezera – tam nas je čakala predstavitev presihajočega jezera ob maketi, ki nazorno prikaže delovanje jezera. V poznih popoldanskih urah smo prispeli v Idrijo in dijaki so se odpravili k družinam.
Torek je bil dan, ko so se gostujoči dijaki spoznali tako z našo gimnazijo kot tudi z Idrijo. Po uvodni glasbeni točki dijakov tretjega letnika in govoru ravnateljice, smo dijakom ter učiteljicama razkazali šolo. Naslednji dve šolski uri so se vsi udeležili pouka naših dijakov – športne vzgoje, nemščine, španščine in matematike. Med malico so nam povedali, da se njihov pouk zelo razlikuje od našega ter da je matematika precej težja od njihove. Dijaki gimnazije smo predstavili Slovenijo in njeno zelo pestro biodiverziteto, na katero smo ponosni.
Popoldne so se odpravili še v Antonijev rov, ki se jim je zdel zelo zanimiv, prav tako so o Idriji povedali, da jih s svojo majhnostjo in mirnostjo spominja na dom.
Sredin dan smo izkoristili za obisk prestolnice in ogled prirodoslovne razstave V vrtincu sprememb, v
Cankarjevem domu. Po ogledu starega mestnega jedra in kosila v Parku Tivoli smo se odpravili na igro
bowlinga , nato pa smo se odpeljali še do nakupovalnega središča , saj so Islandci želeli izkoristiti precej nižje cene kot so pri njih.V četrtek so gostje spoznali še ostale bisere Idrije in njene bližnje okolice. Obisku Geoparka Idrija je sledil ogled čipkarske šole in razstave čipk, nato pa so se z gozdarjem, Matevžem Konjarjem, sicer bivšim dijakom naše šole, odpravili po poti ob Rakah vse do Divjega jezera. Na poti so se učili o drevesnih vrstah in o različnih gozdnih združbah. Na Islandiji je namreč le še nekaj zaplat gozda, saj so ga v preteklosti v celoti izsekali za kurjao ter za gradnjo ladij.Popoldne smo izkoristili za druženje v Mladinskem centru. Zadnji dan so se Islandci odpravili na izlet do Bleda in Blejskega vintgarja, ki se jim je zdel zelo lep, kljub močnemu deževju zadnjih dveh dni, ki je nekoliko poslabšalo vzdušje in razglede.
Poslednji večer smo vsi skupaj preživeli na Vrhniki, kjer nam tudi dež ni mogel odvzeti druženja. Ob številnih igrah košarke in namiznega nogometa nam seveda ni manjkalo tudi dobre hrane in pijače. Prišel je trenutek slovesa, a obljubili smo si, da se v prihodnosti zagotovo še vidimo.













Neža Gnezda in Ester Mrak 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Erasmus+ KA2 Steps2030World

Po znanje angleščine v Dublin

Praksa v Nemčiji - 3m, Kolektor Conttek v Pforzheimu, april 24