PRAKSA V TUJINI, OC VERHULST (NIZOZEMSKA), OKTOBER 2023

 

V nedeljo, 8.10.2023 so se štirje dijaki 3. T v spremstvu razredničarke odpravili v podjetje Orange climate Verhulst (Klimaattechniek) v kraju Drunen na Nizozemskem, kjer bodo tri tedne opravljali praktično usposabljanje z delom. 

Praktično usposabljanje je dijakom organiziralo lokalno podjetje OC IMP Klima iz Godoviča, ki je del skupine Orange Climate in kot tako sestrska družba podjetja OC Verhulst.

Po prihodu na Nizozemsko smo se nastanili v naselju Cromvoirt, najeli kolesa in šli v trgovino po hrano. 

Na podjetju OC Verhulst so nas lepo sprejeli in nam pokazali potek laserskega rezanja, upogibanja pločevine ter sestavljanja klimatskih naprav. Podjetje OC Verhulst zasnuje in konstruira industrijske klime za večje tovarne, šole, pisarniške stavbe in podobno. Naše delo na podjetju je sestavljanje klim, kjer sestavljamo ogrodje in razne komponente klim na svoja mesta v sestavu. Med dvema pavzama lahko jemo malico ali igramo namizni nogomet. Vsi delavci na podjetju so prijazni in imajo dobre medsebojne odnose. V proizvodni liniji najprej jekleno pločevino narežejo z avtomatskim CO2 laserjem in nastale kose ukrivijo na hidravlični stiskalnici za krivljenje pločevine. Končane kose shranijo v skladišču, kjer imajo tudi ostale komponente za gradnjo klim, ki so večinoma naročeni iz različnih podjetji. Na koncu industrijske klime še sestavijo, pri čemer jim pomagamo tudi mi. Poleg zaščitnih hlač in delovnih čevljev, ki so obvezna za vse delavce, ni potrebna druga varovalna oprema, razen v posebnih primerih.

Na delo smo se nekaj dni vozili s kolesi, proti koncu tedna pa so nam zaradi dežja na podjetju ponudili prevoz. Naša izmena traja od 7.30 do 16.15 vmes pa imamo še dva trideset minutna odmora. Med vikendom smo napisali poročila o delu, oprali oblačila in si ogledali bližnje mesto.




DRUGI TEDEN

Končal se je že drugi teden prakse na podjetju OC Verhulst. Nekateri smo dobili nove projekte, drugi pa še končujejo stare. Vsi pa sodelujemo pri sestavljanju industrijskih klim. Praksa je zanimiva predvsem zaradi raznolikih del, ki jih opravljamo pri sestavljanju. 





Pretekli teden pa je vsak izmed nas za en dan obiskal inženirski oddelek. Tam smo se naučili snovanja 3D modelov iz pločevine v CAD programu. Pokazali so nam, kako v podjetju modelirajo in izdelajo pregledne načrte, ki jih izvršijo v proizvodnji. Potem pa model pošljejo na avtomatski laserski rezalnik za pločevino. Nastali kosi gredo nato na upogibanje, kjer delavci iz načrtov razberejo orientacije kosov za upogib, ki ga opravlja hidravlična stiskalnica za krivljenje pločevine. Iz teh kosov pa kasneje nastajajo industrijske klime, ki lahko v dolžino merijo tudi do 10 metrov. 


Med vikendom pa smo si šli s kolesi ogledat manjše mesto Helvoirt, ki leži približno 2,5 km od našega bivališča v Cromvoirtu. Tam smo opravili tudi manjši nakup za najnujnejše stvari, ki jih bomo potrebovali za zadnji teden.


TRETJI TEDEN

Na praksi v OC Verhulst smo zadnji teden opravljali prednostna dela, saj so dobili naročene kose z zamudo in je bilo potrebno klime sestaviti v določenem roku. Zato so večino delavcev poslali na sestavljanje klimatskih naprav.
V četrtek smo se na koncu izmene poslovili od mentorjev in direktorja podjetja.
V petek pa je sledilo pakiranje prtljage, odjava iz hotela in vožnja z vlakom iz bližnje postaje do Amsterdama. Okoli tretje ure smo se prijavili v hotelu in se odpravili na večerjo.
V soboto smo morali zapustiti hotel ob enajsti uri dopoldne, ker pa smo imeli odhod iz avtobusom ob 15.00 smo se prej odpravili še v mestno središče. Tam nismo ostali dolgo časa, saj smo morali kmalu oditi na avtobusmo postajo. Kljub napovedani uri odhoda, je avtobus zamujal 3 ure, zato smo odšli iz Amsterdama ob 18.00. Vožnja z avtobusom je bila sprejemljiva, a smo zaradi zamude prišli v München okoli 3.50 ter tako zamudili avtobus na katerega bi se morali presesti. Na avtobusni postaji v Münchenu smo morali čakati do 8.00, saj je bil takrat naslednji avtobus do Ljubljane. Kljub vsem zamudam in čakanju smo svoje potovanje končali okoli 14.30 v Ljubljani.







Bor Gantar, Domen Pogorelec, Jaka Volarič, Patrik Rejc Zidarič

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Erasmus+ KA2 Steps2030World

Po znanje angleščine v Dublin

Praksa v Nemčiji - 3m, Kolektor Conttek v Pforzheimu, april 24